hot cross buns



Hot cross buns is an Easter cake typical of the United Kingdom. It consists of a spiced sweet bun with raisins which has a cross on the surface, which is traditionally eaten on Good Friday.

L'hot cross buns è un dolce Pasquale tipico del Regno Unito. Consiste in un panino dolce speziato con uvetta che presenta sulla superficie una croce, che viene tradizionalmente mangiato durante il venerdì santo.



INGREDIENTS
  • 480g of strong flour
  • 8g of salt
  • 70g of sugar
  • 5g of dry yeast
  • 35g of butter at room temperature
  • 2 lightly beaten eggs
  • 110g of water
  • 110g of whole milk at room temperature
  • 140g of sultanas
  • 50g of diced candied orange
  • orange zest
  • an optional diced small apple
  • 1+1/2 teaspoon of ground cinnamon
for the cross:
  • 70g of flour
  • 70g of water
  • apricot jam to polish

method:

Put flour, egg, yeast, sugar, orange zest and cinnamon on the planetary. Start mixing by adding the milk and the water, leave it a little aside and check the dough, add the salt.

If you then see that it is too dry finish adding the rest of the water. When the dough begins to string together add the butter in three stages. String well forming the glutinic mesh. At this point add the candied orange, the raisins and if you want the apple.

Take the dough, form a ball and place it to rise in a warm place until doubled.
Once the leavening time has passed, proceed to the pieces of about 70g each. Shape into small balls and place them on a baking sheet with baking paper slightly spaced apart to rise in a warm place until doubled.

Once it rise, proceed to make the cross.
Mix flour with water and make a cross with a piping bag.
Bake at 170°C static oven until golden brown.
Once baked, brush them with apricot jam.

INGREDIENTI 
  • 480g di farina manitoba
  • 8g di sale
  • 70g di zucchero
  • 5g di lievito secco
  • 35g di burro a temperatura ambiente
  • 2 uova leggermente sbattute
  • 110g di acqua
  • 110g di latte intero a temperatura ambiente
  • 140g di uvetta sultanina
  • 50g di arancia candita a cubetti
  • zeste di arancia
  • una mela piccola tagliata a cubetti facoltativa
  • un cucchiaino e mezzo di cannella in polvere
per la croce:
  • 70g di farina
  • 70g di acqua confettura di albicocche per lucidare

procedimento:

Mettete in planetaria farina, zucchero, lievito uova, zeste di arancia e cannella. Cominciate ad impastare aggiungendo il latte e l’acqua lasciatene un filino da parte e controllate l’ impasto, aggiungete il sale. 

Se poi vedete che è troppo asciutto finite di aggiungere la restante acqua.
Quando l’impasto comincia ad incordarsi aggiungere il burro in tre riprese. Incordate bene formando la maglia glutinica. A questo punto aggiungete l’arancia candita, l’uvetta e se volete la mela.

Prendete l’impasto formate una palla e riponetelo a lievitare coperto in un luogo tiepido fino al raddoppio. Passato il tempo di lievitazione procedete alle pezzature da circa 70g l’una. Formate delle palline pirlandole e mettetele su una teglia con carta da forno leggermente distanziate tra loro a lievitare in un luogo tiepido fino al raddoppio.

Una volta lievitate procedete a fare la croce.
Mescolate farina con acqua e con una sacca da pasticceria fate le croci. Infornate a 170°C forno statico fino a doratura. Una volta sfornati spennellateli con confettura di albicocca.