These very soft and delicious potato focaccine with oregano and olives will be the happiness of your children but not only! You can take them with you everywhere, for a trip with friends as a quick snack and also you can have fun filling them at will, both sweet and savory. They are definitely worth trying!
ingredienti:
Mettete nella planetaria farina, patate schiacciate, (tiepide) lievito e zucchero).
Cominciate ad impastare aggiungendo acqua e olio, per ultimo il sale (regolatevi con l'acqua potrebbe non volerci tutta ,potrebbe variare a seconda della farina o delle vostre patate).
Quando avrete ottenuto un impasto abbastanza sodo ,formate una palla e riponetela a lievitare fino al raddoppio(coperta).
Trascorso il tempo necessario stendete l'impasto di circa un centimetro di altezza e formate le focaccina.
Rimettete a lievitare fino al raddoppio.
Una volta lievitate fate una salamoia (con olio sale e acqua) distribuitela sulla superficie delle focaccine delicatamente fate i caratteristici buchi. Lasciate ancora lievitare un pochino circa 15/20 minuti.
Nel frattempo accendete il forno e preriscaldatelo a 220 /230°C.
Infornate e cuocete per circa 15 minuti ( la cottura può variare a seconda del forno).
Una volta cotta spennellate ancora con olio.
- 400g di farina “00”
- 4g di lievito secco
- un cucchiaino e mezzo di zucchero
- un cucchiaino di sale
- 250g di patate lessate schiacciate
- acqua 125/130g
- olio qb
- Origano a piacere
Mettete nella planetaria farina, patate schiacciate, (tiepide) lievito e zucchero).
Cominciate ad impastare aggiungendo acqua e olio, per ultimo il sale (regolatevi con l'acqua potrebbe non volerci tutta ,potrebbe variare a seconda della farina o delle vostre patate).
Quando avrete ottenuto un impasto abbastanza sodo ,formate una palla e riponetela a lievitare fino al raddoppio(coperta).
Trascorso il tempo necessario stendete l'impasto di circa un centimetro di altezza e formate le focaccina.
Rimettete a lievitare fino al raddoppio.
Una volta lievitate fate una salamoia (con olio sale e acqua) distribuitela sulla superficie delle focaccine delicatamente fate i caratteristici buchi. Lasciate ancora lievitare un pochino circa 15/20 minuti.
Nel frattempo accendete il forno e preriscaldatelo a 220 /230°C.
Infornate e cuocete per circa 15 minuti ( la cottura può variare a seconda del forno).
Una volta cotta spennellate ancora con olio.
ingredients:
Put flour, mashed potatoes, (warm) yeast and sugar in the planetary mixer.
Start kneading by adding water and oil, lastly the salt (adjust with the water it may not take all of it, it may vary depending on the flour or your potatoes).
When you have obtained a fairly firm dough, form a ball and leave it to rise until doubled (covered).
After the necessary time, roll out the dough about a centimeter high and form the muffins.
Leave to rise until doubled.
Once you rise, make a brine (with oil, salt and water), distribute it on the surface of the muffins, delicately make the characteristic holes. Let it rise a little more about 15/20 minutes.
In the meantime, turn on the oven and preheat it to 220/230°C.
Bake and cook for about 15 minutes (cooking may vary depending on the oven).
Once cooked, brush again with oil.
- 400g of plain flour
- 4g of dry yeast
- a teaspoon and a half of sugar
- a teaspoon of salt
- 250g of mashed potatoes
- water 125 / 130g
- oil as desired
- oregano if desired
Put flour, mashed potatoes, (warm) yeast and sugar in the planetary mixer.
Start kneading by adding water and oil, lastly the salt (adjust with the water it may not take all of it, it may vary depending on the flour or your potatoes).
When you have obtained a fairly firm dough, form a ball and leave it to rise until doubled (covered).
After the necessary time, roll out the dough about a centimeter high and form the muffins.
Leave to rise until doubled.
Once you rise, make a brine (with oil, salt and water), distribute it on the surface of the muffins, delicately make the characteristic holes. Let it rise a little more about 15/20 minutes.
In the meantime, turn on the oven and preheat it to 220/230°C.
Bake and cook for about 15 minutes (cooking may vary depending on the oven).
Once cooked, brush again with oil.