spaghetti trafilati al bronzo alla trapanese



La trafilatura al bronzo della pasta, è una tecnica di lavorazione particolare, un processo nel quale l'impasto di semola e acqua viene fatto passare per estrusione attraverso una sagoma chiamata "matrice" o "filiera" con fori di forma e dimensioni diverse. La pasta trafilata al bronzo è caratterizzata da un'evidente rugosità e si distingue per la decorazione opaca e grezza che trattiene al meglio i condimenti.

The bronze drawing of the pasta is a particular processing technique, a process in which the dough of semolina and water is passed by extrusion through a shape called "matrix" or "spinneret" with holes of different shapes and sizes. The bronze-drawn pasta is characterized by an evident roughness and is distinguished by the opaque and rough decoration that best retains the seasonings.

Ingredienti:

per 4 persone

  • 350g di spaghetti (o pasta senza uovo per vegani anche di altri formati)
  • 2 pomodori grandi
  • 2 spicchi d'aglio
  • 50g di mandorle pelate
  • 80g di pecorino (o formaggio vegano grattugiato)
  • 15g di foglie di basilico
  • prezzemolo qb.
  • un peperoncino
  • olio extra vergine d'oliva
  • sale
  • pepe qb.


Preparazione:

Lavate i pomodori e scottateli in acqua bollente per un minuto (prima di immergerli in acqua incidete la buccia in modo che si spellino facilmente).

Spellateli e privateli dei semi, tagliateli a pezzetti, salateli e lasciateli sgocciolare in un colino per 20 minuti, in modo che perdano l'acqua di vegetazione.

Nel frattempo tritate le mandorle.
Lavate e asciugate le erbe aromatiche.

Frullate gli spicchi d'aglio sbucciati (possibilmente privandoli dell'anima), il basilico, il prezzemolo, e un pizzico di sale grosso, versando a filo circa mezzo bicchiere di olio.

Continuate a frullare gli ingredienti aggiungendo una macinata di pepe, le mandorle tritate, i pomodori, il pecorino o (formaggio grattugiato vegano) e il peperoncino, Mescolate fino ad ottenere una salsa omogenea.

Lessate gli spaghetti in acqua salata, scolateli al dente e conditeli subito con la salsa preparata, se necessario diluitela con dell'acqua di cottura della pasta.
Ingredients:

for 4 people

  • 350g of spaghetti (or egg-free pasta for vegans also in other formats)
  • 2 large tomatoes
  • 2 cloves of garlic
  • 50g of peeled almonds
  • 80g pecorino (or free vegan cheese)
  • 15g of basil leaves
  • parsley to taste.
  • a chilli pepper
  • extra virgin olive oil
  • salt
  • pepper as needed.


Preparation:

Wash the tomatoes and scald them in boiling water for a minute (before immersing them in water, cut the skin so that it peels easily).

Peel them and remove the seeds, cut them into small pieces, salt them and let them drain in a colander for 20 minutes, so that they lose the vegetation water.

In the meantime, chop the almonds.
Wash and dry the aromatic herbs.

Blend the peeled cloves of garlic (possibly depriving them of the soul), the basil, the parsley, and a pinch of coarse salt, pouring about half a glass of oil.

Continue to blend the ingredients by adding a minced pepper, chopped almonds, tomatoes, pecorino cheese (or vegan grated cheese) and chilli pepper, mix until a homogeneous sauce is obtained.

Boil the spaghetti in salted water, drain when al dente and season immediately with the prepared sauce, if necessary dilute it with the pasta cooking water.